Építéshez, felújításhoz válassza a HUFBAU DP Ker Építőipari- és Barkácsáruházat! (4002 Debrecen, Balmazújvárosi út 30.)

ASTRON PARKOLÓHÁZAK

ELŐREGYÁRTOTT ACÉLSZERKEZETŰ PARKOLÓHÁZAK
TERVEZÉSE ÉS KIVITELEZÉSE
AZ ASTRON EGYÜTTMŰKÖDÉSÉVEL

Az előregyártott acélszerkezettel megvalósuló Astron parkolóházrendszer gyors, korszerű, költséghatékony és hosszú távú megoldást jelent, melyet egyre több európai nagyváros és multinacionális cég választ parkolási gondjainak enyhítésére.

A Dryvit Profi Kft. az Astronnal – az acélszerkezetű épületek piacvezető európai szállítójával – együttműködve rövid határidővel és kiváló minőségben garantálja Astron parkolóházak tervezését és kivitelezését, a megrendelői igényeknek megfelelően.

Magyarország első Astron acélszerkezetes parkolóháza 2023. első felében Veszprémben került átadásra, a Dryvit Profi Kft. és az Astron közös tervezésében és kivitelezésében.

A parkolóház felépítéséhez 180 tonna Astron acélszerkezetet használtunk fel.  Az 5.600 m2 alapterületű, háromszintes létesítmény 154 gépjármű számára biztosít férőhelyet, a parkolást a legmodernebb beléptető- és díjfizető rendszer szolgálja ki. Az épület homlokzatát előnevelt borostyánfal színesíti. Hatalmas elismerés számunkra, hogy a Dryvit Profi Kft. által kivitelezett, Astron acélszerkezetes parkolóházat francia, német és lengyel mérnökökből álló szakmai bizottság 2023 augusztusában a hónap épületének választotta Európában. Kapcsolódó cikkünk itt olvasható:
Már európai szakmai díjjal is büszkélkedhetünk – Magyarország legzöldebb parkolóháza lett „A hónap épülete”

HATÉKONY

MAXIMALIZÁLT HASZNÁLHATÓSÁG,
MINIMALIZÁLT ANYAGFELHASZNÁLÁSSAL

Az Astron acélszerkezetű parkolóházak tervezésekor az elsődleges vezérelv a funkcionalitás, ugyanakkor az egyre emelkedő ingatlanárak alapjában változtatják meg az autók parkolásának költségvonzatát. Ez a tendencia az elmúlt években már hazánkban is megfigyelhető. A lehető legkarcsúbb, divatos szóval „lean” szerkezet minimalizálja azon elemek mennyiségét, amelyek nem kapcsolódnak közvetlenül a járművek tárolásához. A csuklós kapcsolatokból eredő kis pillér keresztmetszetek adott alapterületen több parkolóhelyet jelentenek. A kompozit födém kisebb födémvastagságot, vagyis adott építménymagasság esetén több szintet eredményez, parkolóhelyenként akár kevesebb, mint 23 négyzetméterrel.

KIVITELEZÉS A LEGJOBB ANYAGOKBÓL, A LEGKORSZERŰBB TECHNOLÓGIÁVAL

A tervezésben és a gyártásban egyaránt a legfejlettebb anyagokat, technológiákat használjuk. Az építőiparban a közelmúltban elterjedt, nagy szilárdságú acél alapanyagok, kompozit födémek és a különleges adalékokkal kevert beton használata olyan előnyökkel ruházza fel az Astron parkolóházakat, melyekkel a hagyományosnak mondható monolit betonszerkezetek nem rendelkeznek. Tervezéskor a legmodernebb szoftverek használatával, BIM modellezéssel az épület funkciói könnyedén ellenőrizhetőek. A térérzet, a parkolóhelyek mérete, a fordulók beláthatósága kontrollálható. A homlokzati megjelenés építményszerkezettől független variálhatósága miatt a tervezés során többféle alternatíva is mérlegelhető, megkönnyítve a parkolóház városképbe illesztését.

FEJLETT

GYORS

EXTRÉM GYORS KIVITELEZÉS, AKÁR MÁR NÉGY HÓNAP ALATT

Az emelkedő munkabérköltségek és a szakképzettmunkaerő-hiány miatt egyre fontosabb tényező a gyors kivitelezés vagy az alkalmazott technológiák kisebb élőmunkaigénye, azonban korunkban más szempontokból is növekszik az organizációs előnyök jelentősége. Egy forgalmas városrészben, közlekedési csomópontok átépítését is magába foglaló, a közelben lakók életminőségét is befolyásoló építési projektnél a gyors átfutás nagyban megkönnyíti az érintett közösség életét. Egy ipari parkban, részben a meglévő parkolók terhére építendő többszintes parkolóház esetén a minél gyorsabb, akár ütemekben történő megvalósítás szintén kiemelt jelentőségű bírálati szempont lehet. Nem szükséges így egy térkövezett parkoló beépítésekor a kivitelezés idejére sem teljesen lemondani a terület használatáról. Az acél-előregyártásnak köszönhetően az összeszerelés szinte gyerekjáték.

MINDEN IGÉNYNEK KÖLTSÉGHATÉKONYAN MEGFELELVE

Az Astron előregyártott acélszerkezetű parkolóház Európában megannyi pályázaton nyerte el a beruházók bizalmát a legkülönfélébb bírálati szempontok alapján. Az eddigi megbízások közül a legnagyobb a Lyon-Saint Exupery Nemzetközi Repülőtér számára épülő hétszintes parkolóház, amely 2.000 gépjármű számára biztosít helyet, a legkisebb egy franciaországi Audi márkakereskedés, mely egy szinten mindössze 66 jármű befogadására képes. Ezen szélsőségek között számos méretben bizonyult már az Astron könnyűszerkezetű parkolóházrendszer a legelőnyösebb megoldásnak.

KÖLTSÉGHATÉKONY

RUGALMAS

A FELHASZNÁLÁS SZABADSÁGA

A vevői igényeknek való megfelelést nagymértékben megkönnyíti a 16 méter szabad fesztávot biztosító acélszerkezet. A parkolóhelyek elrendezésének teljes szabadságát biztosítja, sőt, a közbenső letámasztások hiánya azt jelenti, hogy az építmény a felhasználói igények megváltozása esetén is hasonlóképpen kihasználható marad. Amennyiben például a SUV-ok vagy hobbiterepjárók elterjedése miatt az eredetileg tervezettnél szélesebb parkolóhelyeket is szeretnénk kialakítani, mindössze a burkolati jeleket kell átfesteni. Amennyiben hosszabb járművek számára a közlekedőutakra merőleges elrendezés helyett halszálka-elrendezésben szükséges helyeket biztosítani, hasonló módon csak a burkolati jelekhez kell nyúlni.

ÚJRAHASZNOSÍTOTT ALAPANYAGOK, ALACSONY FENNTARTÁSI KÖLTSÉG

A kivitelezés során az alapanyagok hatékonyan, közel veszteségmentesen kerülnek felhasználásra. Az acél korunk leginkább újrahasznosított anyaga. A 2018-tól előállított vas- és acéltermékek több mint 60%-ban újrahasznosított alapanyagból készülnek, és ez az arány fokozatosan emelkedik. Az acélszerkezet vegyszertartalmú festék helyett történő tűzihorgonyzása gondozásmentesebb, hosszabb élettartamú épület megépítését teszi lehetővé. A mozgásérzékelős LED-fényforrásokkal – a jóval kisebb távolságok miatt egy kültéri parkolóhoz viszonyítva – sokkal alacsonyabb rezsiköltségekkel kell számolni a fenntartás során is. A hó eltakarítása, a síkosságmentesítés költsége és a környezeti ártalmak is harmadára-ötödére csökkenhetnek, fedett kivitel esetén pedig meg is szűnhetnek.

KÖRNYEZETBARÁT

BIZTONSÁGOS

VÉDELEM A BALESETEK ÉS KÖRNYEZETI HATÁSOK ELLEN

Az Astron parkolóházrendszer részét képező biztonsági korlátok már a födémek építése előtt felszerelésre kerülnek. Ezek a korlátok védik a kivitelezés helyszínén dolgozókat, majd a parkolóház használóit, a járókelőket és magát az épületet is. Az oszlopmentes kialakítás kevesebb bosszantó karcot, horpadást okoz a gépjárműveken és védelmet nyújt az extrém környezeti hatások ellen, pl. jégeső, ónos eső vagy viharos szél.

KIPRÓBÁLT RENDSZER, EGYEDÜLÁLLÓAN NAGY GYÁRTÓI ÉS TERVEZŐI TAPASZTALATTAL

A parkolóházak esetén is elmondható, hogy a létesítmény használhatóságát jórészt már a tervezőasztalnál eldöntik. A rendszerben tervezett és megvalósult épületek száma Európa-szerte 44 db.

Vevőink számíthatnak a tervezői és gyártói tapasztalatokra, a rendszer kidolgozottságára és a parkolóházak termékkörének alapos ismeretére. Magyarországon egyedülálló az Astron és a Dryvit Profi szakértelme.

KOCKÁZATMENTES

PARKOLÓHÁZAK
PARKOLÓHÁZAK
PARKOLÓHÁZAK