„Egy műemléki épület felújítása mindig izgalmas feladat”

Annak érdekében, hogy a Honvédtemetőben található robosztus mauzóleum az utókor számára is értéket képviselve fennmaradjon, Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata közbeszerzési eljárást hirdetett ki a műemlék felújítására. A megújulásban a város partnere a Dryvit Profi Kft lett.

A munka során felújításra kerül az épület homlokzata, és új kültéri műkő lépcsőt alakítunk ki. Ezenfelül a mauzóleum teljes bádogozása elbontásra kerül és a tető hőszigetelése mellett az eredeti állapotot állítjuk vissza. Megvalósul továbbá a belső terek festése, a burkolat javítása, valamint az épület elektromos korszerűsítése is.

Balogh Endre, műszaki ellenőrt kérdeztük a projektről:

„Egy műemléki épület felújítása mindig izgalmas feladat, hiszen az épület értékeit megtartva, annak eredeti állapotát kell visszaállítani. Fel kell tárni a korábbi, esetleg szakszerűtlen felújításból vagy a karbantartás hiányából eredő hibákat, azokra szakszerű megoldásokat kell találni úgy, hogy a műemléki értékek és az épület esztétikai élménye is megmaradjon. Ismerni kell a hagyományos, az építés idejében használt anyagokat, szerkezeti megoldásokat. A mauzóleum felújítása különösen fontos, hiszen a külső környezet már megújult és ennek a kegyeleti helynek is régi pompájában kell állnia, hogy méltó tisztelettel emlékezhessen a város katona hőseire.”

Projektvezető: Zelenka-Tóth Ágnes

Építésvezető: Erdélyi Attila

Elektromos projektvezető: Csuka Lajos

Műszaki ellenőr: Balogh Endre